Mindfulness training voor kinderen

Een 8-weekse Mindfulness cursus voor kinderen van 4 t/m 19 jaarMindfulness

Kinderen en volwassenen krijgen vandaag de dag veel prikkels te verwerken. Er is veel drukte in en om ons heen en dit kan leiden tot overprikkeling. Om jezelf goed staande te kunnen houden in deze tijd is het prettig als je in staat bent te ontspannen en vaardigheden kent om ‘een hoofd vol gedachten’ tot rust te brengen middels Mindfulness training oftewel aandacht training. Ook is het prettig om te weten hoe je met allerlei emoties, zowel fijne en lastige, omgaat zonder er door meegesleept te worden of ze juist te negeren. Hierdoor verandert de automatische reactie op stress en neemt het (zelf)vertrouwen toe.

Daarbij komt Mindfulness training of een Mindfulness cursus zeer goed van pas.

Mindfulness

Wat is Mindfulness?

Mindfulness betekent leven met aandacht, waarbij je je volledig bewust bent van het hier en nu. Je kunt dit ook opvatten als “opmerkzaamheid”. De training is dan ook gericht op het trainen van het eigen bewustzijn.

Met mindfulness leer je de eigen gevoelens en gedachten te observeren, waardoor je meer afstand creëert van die gedachten en er minder door wordt meegesleept. Dit schept innerlijke rust en hierdoor ontstaat meer ruimte voor het zien van mogelijkheden en het maken van weloverwogen keuzes. Door beter te kunnen voelen wat je voelt, kun je ook beter voor jezelf zorgen.

Belangrijk hierbij is dat je zonder oordeel waarneemt; je kijkt open, zacht en vriendelijke, zowel naar de buitenwereld als naar jezelf.

Waarom Mindfulness voor kinderen?

Kinderen hebben het vaak te druk, net als volwassenen. Ze kunnen niet goed slapen, zijn snel afgeleid en zijn vaak onrustig. Ze hebben een hoofd vol piekergedachten. De “aan-knop” doet het wel, maar waar zit de “stopknop”? Door kinderen al jong in contact te brengen met Mindfulness, leren ze beter te observeren en zich te concentreren. Ze komen weer in contact met hun lijf en zijn beter in staat zichzelf tot rust te brengen.

Door opmerkzaam te zijn leren ze hoe ze hun gedachten sturen, in plaats van dat ze zichzelf laten sturen door hun gedachten. Hierdoor komt er ook meer ruimte in hun hoofd voor rust en positiviteit. Een opgewekt en licht gevoel wordt daarom veelal beschreven als één van de positieve effecten van mindfulness.

Achtergrond

De Mindfulness training is ontwikkeld door Eline Snel, gecertificeerd Mindfulnesstrainer/Compassie trainer en directeur/eigenaar van de AMT, lid van de VMBN. Zij voert de training ook regelmatig zelf uit waardoor een schat aan ervaring en expertise is ontstaan. Na het afronden van de opleiding Kindertrainer Mindfulness ben ik bevoegd om deze training te verzorgen. Voor meer informatie over de achtergrond ga naar www.elinesnel.com

Effecten van aandachttraining

  • het concentratievermogen neemt toe
  • impulsief gedrag neemt af
  • minder piekeren en minder negatieve gedachten
  • meer rust, ontspanning en positiviteit
  • energiek en opgewekt gevoel
  • sneller in slaap vallen en betere slaapkwaliteit
  • angst en depressieve klachten nemen af
  • meer vriendelijkheid, zachtheid en respect ten opzichte van jezelf en anderen
  • het zelfvertrouwen neemt toe
  • minder reactief gedrag op stress of gedrag van anderen

Meld je hier nu aan.

Mindfulness kindertherapie paardencoaching meditatie

Hoe fijn zou het zijn als jouw kind beter slaapt, minder druk is in zijn lijf en hoofd en beter nee durft te zeggen?

Hoe werkt het?

De Mindfulness cursus is toegesneden op vier leeftijdscategorieën, namelijk van 5-7(8) jaar, van 8-11(12) jaar, van 12-14 jaar en van 14-19 jaar. Het is geschikt voor kinderen met en zonder diagnose; en ook voor jonge (top)sporters en muzikanten in de dop.

Er wordt met praktische oefeningen gewerkt. De kinderen leren onder andere stil te zitten als een kikker. Door om te gaan met “stormen of regenbuien” in hun binnenwereld, en te oefenen met de piekerfabriek. Ook leren ze gevoelens toe te laten in plaats van weg te drukken en vriendelijkheid te cultiveren. Het begint allemaal met oefenen in bewuste, niet-oordelende aandacht. Dat is waar het om gaat.

Duur van de training

Gedurende acht weken worden de kinderen getraind in het ‘leren aandachtig te zijn’. Dit leren vindt plaats op een vaste dag en een vaste tijd – regelmaat is wel zo prettig – op locatie bij mij thuis in Hoorn. Dit neemt per week ongeveer 60 minuten in beslag.

Investering

Investering voor deelname: op aanvraag.
incl. BTW voor de volledige cursus van acht weken met iedere week een uur training.

Klik hier om aan te melden.

Enkele reacties van ouders:

– Onze zoon heeft het ervaren als heel fijn. Hij kwam altijd vrolijk terug en zei dat hij zich lekker in zijn lijf voelde en zijn hoofd leeg was.
– Mijn dochter kwam altijd dolenthousiast weer thuis. Ze is zich er meer van bewust dat zij zichzelf op een eenvoudige manier kan ontspannen. Carolien hield de ouders tussentijds goed op de hoogte, wat er was gedaan tijdens de lessen en gaf ook lesstof om thuis aan de gang te gaan.

– Wij zijn heel erg tevreden. Er heerst ook rust. Onze zoon kan zich op sommige momenten beter uiten. En ik heb het idee dat hij ook sterker in zijn schoenen is komen te staan.
– Op momenten dat er anders paniek ontstaat omdat “niks lukt” pakt mijn dochter nu even een moment voor zichzelf en doet “de kikker”. Dit geeft haar rust en vertrouwen. 

Aanmelden of meer informatie

Klik hier voor meer informatie, om aan te melden, of als nog even wil overleggen of het iets voor je zoon of dochter kan zijn.

Omdat ieder kind wel een steuntje in de rug kan gebruiken!