Boos verdrietig angstig angst kind onzeker zelfvertrouwen

Zelf doen

Door alles voor je kind te doen en in te vullen blijft hij afhankelijk. Hierdoor doet hij zelf geen ervaring op. Dit leidt uiteindelijk juist tot weerstand en onzekerheid. Iets wat juist niet je bedoeling is. Dus laat hem eens iets zelf doen wat jij anders voor hem doet. Je zal zien dat hij veel meer kan dan je had verwacht. Makkelijker gezegd dan gedaan, hoe je dat doet en waarom dat belangrijk hoor je hier is lees je hieronder.

Waarom is zelfstandigheid belangrijk?

  • Door alles voor je kind te doen en in te vullen, blijft hij afhankelijk.
  • Afhankelijkheid leidt uiteindelijk tot weerstand en onzekerheid
  • Door je kind te laten leren van zijn fouten, doet hij ervaring op en wordt hij zelfstandiger.

Door kinderen te laten worstelen met hun problemen en te laten leren van hun eigen fouten, moedig je hun zelfstandigheid aan. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Kinderen zijn jonger en minder ervaren, en daarom afhankelijk van de volwassenen in hun leven. En dat is in zo’n geval ook precies de keerzijde ervan. Want welke gevoelens kunnen opspelen als we steeds maar denken en doen voor onze kinderen?

Tips:

  • Erken het gevoel. Dit geeft je kind de mogelijkheid om eigen gedachten en gevoelens te onderzoeken en eventueel met een oplossing te komen.
  • Geef een keuze. Met een keuze, al is die nog zo klein, heeft je kind een beetje controle over zijn eigen leven.
  • Zoek samen naar een oplossing. Door samen naar oplossingen te zoeken laat je je kind actief meedenken. Je geeft de boodschap dat je hem vertrouwt en zijn bijdrage waardeert.

Taken in huis geven
Door je kind taken te geven in huis, voelt hij zich onderdeel van het gezin. Ook geef je hem hiermee verantwoordelijkheid en leert hij daarmee omgaan. Jonge kinderen hebben vaak veel plezier in het uitvoeren van taken. Als je hier al vroeg mee begint, wordt taken uitvoeren ook vanzelfsprekend voor je kind als hij wat ouders is.

Door taken in huis te geven;

  • Geef je je kind meer zelfvertrouwen
  • Betrek je je kind meer bij het gezin
  • Geef je je kind meer verantwoordelijkheid
  • Maak je je kind zelfredzaam.

Loslaten
Je hebt vast al gemerkt dat zelfstandigheid veel te maken heeft met loslaten. Dat maakt het voor ons als ouders vaak zo lastig, want we willen ze vasthouden. Probeer aan de slag te gaan met wat voor jou de grootste uitdaging is op het gebied van aanmoedigen van zelfstandigheid. Dit is niet iets wat je de een op de andere dag veranderd. Het zal ook wat langer duren voordat je effect ziet. Echter zal je op langer termijn zien dat je kind zal groeien in zelfvertrouwen en zelfstandiger worden.

Heb ik je aan het denken gezet? Of waren het open deuren?

Wat ik je als laatst wil vragen is, denk eens na over wat zelfredzaamheid voor jou betekend. En hoe voelt dat voor jou? Betekend dat bijvoorbeeld zelf dingen kunnen doen of juist de regie kunnen houden en mogelijk delegeren? Leuk als je daar hieronder iets over wilt zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *