onzeker kind zelfvertrouwen

Mijn kind is onzeker

Merk je dat jouw kind stil, verlegen of teruggetrokken is? Of is je kind juist snel boos of gefrustreerd? Praat hij of zij vaak negatief over zichzelf? Dan kan het zijn dat je kind onzeker is. Wil jij jouw kind hier graag bij helpen? Lees dan verder.

Waarom is mijn kind zo onzeker?

Dat je kind zich onzeker voelt, is heel normaal. Dat ervaren alle kinderen en, laten we eerlijk zijn, dat ervaren we nog steeds wel als volwassenen. Maar wat als jouw kind erg onzeker is? Dan kan dat duiden op een gebrek aan zelfvertrouwen. Zo kan je kind vaak negatief denken (over zichzelf) en zich niet goed genoeg voelen. Of je kind denkt geen dingen te kunnen die anderen wel kunnen.

Het verschilt erg per kind waar de onzekerheid vandaan komt en hoe dit zich uit. Sommige kinderen zijn van nature zelfverzekerder dan andere kinderen, andere kinderen zoeken meer feedback en hebben meer positieve ervaringen nodig om zelfvertrouwen te ontwikkelen.

mijn kind is onzeker

Hoe help je jouw kind met zijn of haar zelfvertrouwen?

Ik geef je graag een aantal tips om het zelfvertrouwen van je kind te trainen:

  1. Praat over onzekerheid

Laat jouw kind weten dat het heel normaal is om onzeker te zijn, zeker bij het proberen van nieuwe dingen en op zo’n jonge leeftijd. Vertel ook wat over de dingen die jou weleens onzeker maken, nu of in het verleden. Je kind zal zo meer begrip krijgen voor zichzelf en de onzekerheid beter kunnen plaatsen.

  1. Wacht met advies geven

Probeer eerst goed naar je kind je te luisteren. Stel, je kind heeft een conflict gehad, hoor dan eerst het hele verhaal aan. Als je je kind vertelt wat hij of zij verkeerd doet of hoe het opgelost moet worden, dan kan je kind zich alleen maar onzekerder gaan voelen. Kijk daarom samen naar de gevoelens die je kind ervaart en stel vragen zodat je kind zelf kan bedenken hoe het probleem opgelost kan worden. Zelf problemen oplossen zal je kind een boost geven (net als bij volwassenen).

  1. Laat jouw kind nieuwe dingen proberen

Net als het oplossen van problemen, kan het proberen van nieuwe dingen ook een boost geven aan het zelfvertrouwen van je kind. Natuurlijk zal er in het begin sprake zijn van onzekerheid, juist omdat het iets nieuws en onbekends is. Als het niet wil lukken, laat dan weten dat dat gewoon deel uitmaakt van het leerproces en dat, als jouw kind het leuk vindt om het te proberen, het vanzelf beter zal gaan. Oefening baart kunst.

  1. Help jouw kind om positiever te denken

Wanneer jouw kind iets negatiefs over zichzelf zegt, probeer die opmerking dan om te vormen voor hem of haar. Bijvoorbeeld: ‘Ik ga dat nooit kunnen’, wordt ‘Ik kan het als ik blijf proberen’. En: ‘Bart/Sharon is hier veel beter in dan ik’, wordt ‘Wat kan ik van die ander leren?’ of ‘Bart/Sharon kan dat erg goed en ik kan het misschien wat minder goed omdat ik er minder tijd in steek. Ik ben wel goed in ___.’ Hier kun je zelf een hobby of vaardigheid invullen, hoe klein ook, maar je kunt ook je kind de gelegenheid geven om na te denken over wat hij of zij wél goed kan. Het kan ook helpen om jouw kind iedere dag twee of drie dingen op te laten schrijven die goed zijn gegaan. Zo zal de aandacht steeds meer uitgaan naar die positieve dingen.

  1. Download 7 tips voor meer zelfvertrouwen!

Wil jij jouw kind beter kunnen helpen en begrijpen? En wil je dat hij of zij meer rust en ruimte in het hoofd krijgt, steviger in de schoenen komt te staan en meer zelfvertrouwen krijgt? Download mijn 7 tips voor meer zelfvertrouwen!

Ik kan jouw kind helpen

Gun jouw kind een extra steuntje in de rug en maak kennis met mij en mijn paard Feletha. Ik heb met mijn therapie met behulp van paarden al vele kinderen van verschillende leeftijden mogen helpen om zelfverzekerder te worden. Neem contact op voor een kennismaking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *