kindercoach Sterk met Carolien paardencoaching kindertherapie

Wat is paardencoaching?

Als je het woord paardencoaching heel letterlijk neemt zou je kunnen denken dat een paardencoach paarden coacht. Als ik vervolgens vertel dat ik kinderpaardencoach ben wordt er al snel gedacht dat ik paardrijles geef aan kinderen. Beide is niet het geval. Maar wat is paardencoaching nou precies?

Als je met kinderen aan tafel gaat zitten en vraagt hoe het gaat, op school, thuis, of met vriendjes dan krijg je al snel het antwoord goed of leuk. Ook als het niet goed gaat kan het heel moeilijk zijn voor kinderen om te vertellen wat er aan de hand is. Helemaal als er dan iemand tegenover je zit, je met grote ogen aankijkt en wacht tot je antwoord geeft. Er gaan heel wat tafelsessies aan vooraf voordat een kind je vertrouwd, waarna je pas stappen kan gaan maken.

Daar komt bij mij het paard in beeld, ik zet heel bewust de kracht van het paard in. Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat kinderen zich veilig voelen bij dieren. Ze voel zich beter op hun gemak, ze kunnen zichzelf zijn, waardoor ze meer zelfvertrouwen krijgen. Maar ook dat het oké is als ze boos of verdrietig zijn. De kennismaking gaat daardoor veel sneller waardoor je sneller, maar vooral echt aan de slag gaat. We zitten niet binnen aan de tafel, maar gaan naar buiten zodat het kind ook letterlijk in beweging komt. Elk woord is soms al te veel. Doen, ervaren, leren is waar het bij paardencoaching om gaat.

Maar hoe ziet dat er dan uit? Samen met mijn paard Feletha en het kind gaan wij met leuke oefeningen aan de slag. Tijdens deze oefeningen reageert mijn paard op de emoties en lichaamstaal van het kind . Hierdoor kan het kind meteen zien en voelen wat het effect is als hij/zij reageert vanuit boosheid, zelfverzekerdheid en of hij/zij grenzen goed kan aangeven. Doordat het kind leuke oefeningen doet met het paard kan hij of zij meteen ervaren wat het ‘verschil’ is en dit meteen ook toepassen. Daar zit de kracht van de paardencoaching!

Om twee voorbeelden te geven:
“In een paardencoachsessie met een meisje van 12 jaar kwam zelfvertrouwen omhoog. Het paard liet haar erg mooi het verschil zien van geen zelfvertrouwen hebben en iets doen of wel zelfvertrouwen hebben en hetzelfde doen. Ook kwam ze erachter dat haar eigen focus daarin belangrijk was. De verandering op het gezicht van het meisje, de blijheid en vrolijkheid die naar boven komt toen ze dat zelf ook zag en uitsprak, daar doe ik het voor. Een half jaar later hoorde ik van haar moeder dat ze veel meer zelfvertrouwen gekregen had en  meer voor zichzelf op komt.”

“Een meisje van 8 jaar was altijd erg boos thuis en op school. Ze kon in de ogen van andere uit het niets driftbuien krijgen en heel boos worden waardoor ze niet meer te bereiken was. Samen met het paard is ze met speelse oefeningen aan de slag gegaan en kwam de boosheid ook langs. Doordat zij samen met het paard bezig was kon zij er makkelijker over praten, maar vooral ervaarde ze wat het verschil is als je iets doet als je boos bent of als je van tevoren verteld waarom je boos bent. Dit is in verschillende sessies teruggekomen. Het paard leerde haar hoe met boosheid om te gaan. Naderhand hoorde ik van haar ouders dat ze thuis veel minder boos was en het eerst zei als ze het ergens niet mee eens was, wat ze voor de paarden coaching nooit deed.”

Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over wat ik voor jou en je kind kan betekenen? klik dan hier voor de contactgegevens of bel mij meteen op +31(0)6 15564030.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *