tips voor kind met prestatiedruk

Leer jouw kind omgaan met prestatiedruk

Het einde van het schooljaar is in zicht en dat kan leiden tot extra prestatiedruk bij je kind. De laatste loodjes voor toetsen, de laatste kans om een mooi cijfer in de wacht te slepen en misschien zelfs de laatste kans om over te kunnen gaan. Die prestatiedruk kan veel vergen van een kind, daarom geef ik je graag een aantal tips die jouw kind kunnen helpen om met die druk om te gaan.

Wat zorgt voor prestatiedruk bij een kind?

Kinderen met een burn-out komen helaas steeds vaker voor. Op school is er een altijd aanwezige meetlat met de citotoetsen die al vanaf de kleuterschool beginnen. Vooral in groep 7 en groep 8 kan dit stressvol zijn voor kinderen, die koste wat kost een havo- of vwo-advies in de wacht willen slepen. Vaak is de overtuiging dat een hoger leerniveau beter is, terwijl een lager niveau niet zozeer betekent dat een kind minder leert; het kind leert gewoon anders.

School is daarbij niet de enige die voor prestatiedruk zorgt: ook ouders spelen een grote rol. Sommige ouders stoppen de agenda’s van kinderen vol met bijles, sociale activiteiten en sportclubs of muziekles. Soms worden, onbewust, hoge eisen aan het kind gesteld. Het kind kan bang zijn om de waardering van hun ouders, leerkrachten en/of klasgenoten te verliezen door slechte prestaties.

Hoe weet je of je kind prestatiedruk ervaart?

Als je niet zeker weet of jouw kind (ook) last heeft van prestatiedruk – immers, heel veel kinderen ervaren dit tegenwoordig – dan kun je proberen om het simpelweg te vragen aan je kind. Maak samen een kleine wandeling om het gesprek laagdrempelig te houden en vraag of je kind plezier ervaart op school, zich zorgen maakt om een aankomende toets of dat hij of zij zich gespannen voelt.

Als een gesprek tot niets leidt, zijn er enkele symptomen waar je op kunt letten:

 • Vaak hoofdpijn
 • Nagelbijten
 • Teruggetrokken of juist heel druk gedrag
 • Darmklachten en/of diarree
 • Jachtige ademhaling en/of hartkloppingen
 • Slaapproblemen, vooral vlak voor een prestatie
 • Uitstelgedrag
 • Opmerkingen als ‘ik kan dat toch niet’ en ‘dat gaat vast fout’
 • Black-outs tijdens het maken van toetsen

Mocht je een combinatie van deze symptomen opmerken bij je kind en/of samen met je kind prestatiedruk vast hebben gesteld, dan zijn er een aantal dingen die jouw kind kunnen helpen om hiermee om te gaan. Lees hieronder de 6 tips die ik heb voor kinderen met prestatiedruk:

6 Tips voor prestatiedruk

 1. De belangrijkste tip die ik mee kan geven is: plezier is belangrijker dan perfectie. Zorg dat je kind ook lol kan hebben in het leren of dat hij of zij hobby’s als uitlaatklep heeft. Die onbezorgde kindertijd is iets waar we allemaal naar terugverlangen; het is fijn als je kind dit ook zo kan ervaren.
 2. Als je je kind graag helpt, probeer het dan bij coachen en adviseren te houden. Help bijvoorbeeld een planning te maken, waarbij het kind voldoende tijd heeft voor leeractiviteiten maar ook voor ontspanning en leuke dingen. Probeer niet te veel te managen of te controleren, dit kan voor spanning zorgen bij je kind.
 3. Probeer zelf het goede voorbeeld te geven en van falen iets moois te maken. Het betekent immers niet dat iets mislukt is, maar dat het een leermoment is waardoor je het een volgende keer anders kunt doen.
 4. Het idee dat je overal goed in moet zijn, wordt versterkt door sociale media. Sowieso kan sociale media een stoorfactor zijn bij het leren. Multitasken betekent vaak van alles voor de helft doen. Raad je kind aan om zich met één taak tegelijk bezig te houden voor betere concentratie.
 5. Leer je kind nee zeggen. Dit blijft te allen tijde een belangrijke les, ook in het volwassen leven. Als je kind nee tegen de ene zaak kan zeggen, komt er weer ruimte voor andere zaken. Dat kan soms net die lucht geven die hij of zij nodig heeft.
 6. Vervelen is oké, dat mag best. Lekker niksen af en toe is gewoon gezond.

Extra steuntje in de rug nodig?

Mocht je kind alsnog veel last hebben van prestatiedruk of als je je kind graag een extra steuntje in de rug wilt geven, dan stel ik voor om eens kennis te komen maken. Met mijn jarenlange ervaring als kindercoach met behulp van paarden heb ik al vele kinderen mogen helpen bij het overwinnen van hun obstakels.

Al binnen enkele sessies merk je dat je kind beter in zijn of haar vel komt te zitten, meer rust heeft en/of makkelijker zijn of haar grenzen aangeeft.

Een kennismaking is geheel vrijblijvend, dus schroom niet om contact met me op te nemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *