buitenlucht gezond voor kinderen artikel foto

Waarom de buitenlucht zo goed is voor jouw kind

Het mooie weer liet zich afgelopen week al lekker zien en het duurt niet lang meer voor we weer volop van de buitenlucht kunnen genieten. Natuurlijk is dat gezond voor ieder mens, maar wist je dat het voor kinderen extra goed is om regelmatig buiten te zijn? Enkele pluspunten zullen je misschien verrassen.

De buitenlucht, en met name het bewegen in de buitenlucht, stimuleert de fysieke gezondheid en de mentale fitheid van een kind. Ik geef mijn coaching dan ook niet voor niets graag buiten, samen met mijn paard Feletha.

Weerbaarheid: fysiek en mentaal

Om maar te beginnen bij een van de welbekende lichamelijke voordelen, die ook voor ons als volwassenen geldt: tijd doorbrengen in de buitenlucht, door te wandelen of te spelen, zorgt ervoor dat het immuunsysteem een boost krijgt. De opname van vitamine D vermindert de kans op ziektes zoals diabetes en astma en verhoogt de levensverwachting.

Maar ook de mentale weerbaarheid van je kind verbetert door buiten te zijn. Hun creativiteit verhoogt door het fantaseren in de wijde omgeving en ze komen uitdagingen tegen zoals enge beestje en glibberige boomstammen. Door deze obstakels te overwinnen, krijgen ze meer zelfvertrouwen.

foto van paard en kind in de buitenlucht

Stress, slaap en spieren

Buiten bewegen is vooral goed tegen stress. Als ouder ervaar je daar genoeg van, maar ook kinderen zijn niet vrij van stress. Al die toetsen en toenemende prestatiedruk… het is niet makkelijk. Gelukkig werkt buiten zijn ook preventief tegen stress, zodat je (samen) de drukke periodes voor kunt zijn.

Natuurlijk daglicht verbetert de nachtrust, wat vele voordelen kent. Denk bijvoorbeeld aan betereweerbaarheid tegen stress, meer concentratie en een beter humeur, doordat de hormoonhuishouding meer in balans blijft.

Daarnaast is al dat geklauter in de buitenlucht niet alleen goed voor spieren zoals armen en benen, maar ook voor de oogspieren van een kind. Kinderen die gemiddeld zo’n twee uur per dag buiten zijn, trainen hun oogspieren doordat ze regelmatig actief naar iets in de verte kijken. Zij hebben hierdoor een kleinere kans op bijziendheid.

En een laatste voordeel, die voor zowel jou als je kind prettig kan zijn: je kind kan lekker zijn of haar (overtollige) energie kwijt door in de buitenlucht rond te rennen.

Samen in de buitenlucht

Soms kan het echter lastig zijn om je kind naar buiten te krijgen, zeker als je daar als gezin minder tijd voor vrijmaakt. Een spelletje op een mobiel of tablet krijgt bijvoorbeeld de voorkeur. Tijdens mijn coaching zijn de kinderen daarom lekker buiten, in gezelschap van mijn paard Feletha en mij. Ze krijgen hierdoor alle voordelen die de buitenlucht hen te bieden heeft, terwijl ze ook nog een mooi steuntje in de rug krijgen.

Merk je dat jouw kind onzeker of teruggetrokken is? Of heeft jouw kind last van angst of boosheid? Ik help jullie daar graag bij, zoals ik al vele gezinnen heb mogen helpen. Neem contact met mij op om kennis te maken of gelijk een afspraak te maken voor mijn coaching met behulp van paarden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *