Foto van twee handen die een hart vormen op een paardenhuid.

Ondersteuning bij kinderen met trauma

Kinderen die schokkende gebeurtenis meemaken, kunnen psychische problemen krijgen. Deze kunnen (soms) leiden tot een trauma. Onverwerkte trauma’s kunnen veel invloed hebben op de ontwikkeling van een kind, zowel op de korte als lange termijn. In deze blog licht ik de kenmerken toe van een trauma bij kinderen en wat je kunt doen om een kind met trauma te steunen.

Wat is een trauma?

Een trauma is een gevolg van een ingrijpende gebeurtenis, die zich uit in diverse lichamelijke en psychische klachten. De oorzaken van een trauma zijn heel verschillend. Het kan om een eenmalige gebeurtenis zijn, zoals een geweldsmisdrijf of verkeersongeluk. Het kan ook om terugkerende gebeurtenissen gaan, zoals mishandeling, pesten, agressie, (seksueel) misbruik en emotionele verwaarlozing.

Hoe kun je een trauma herkennen?

 1. Lichamelijke klachten zonder duidelijke aanleiding kunnen wijzen op trauma.
 2. Herbelevingen (stressreacties) waardoor het kind in paniek kan raken. Bepaalde geuren, geluiden en gebeurtenissen kunnen het kind aan de traumatische ervaring herinneren.
 3. Vermijding van bepaalde gespreksonderwerpen, situaties of plaatsen, zoals contact met volwassenen of omkleden voor de gymles.
 4. Teruggetrokken gedrag of regelmatig vluchten in een fantasie kan opvallen.
 5. Een negatief beeld van zichzelf en de wereld om zich heen (alles is onveilig).
 6. Gedeeltelijk geheugenverlies.
 7. Somberheid, desinteresse en onverschilligheid kunnen ook duiden op trauma.
 8. Plotselinge uitbarstingen zoals onverwachte woedeaanvallen, zelfbeschadiging of risicovol gedrag kunnen tekenen van trauma zijn, maar ook overdreven risicovermijding en concentratieproblemen.

Hoe kun je een kind met trauma (onder)steunen?

 1. Het is belangrijk om extra steun te bieden en – in overleg met de huisarts – tijdig hulp te zoeken. Meestal wordt er doorverwezen naar een kinderpsycholoog.
 2. Creëer een veilige omgeving voor het kind: thuis, op school en bij familie en vrienden. De stabiele omgeving moet langere tijd standhouden, zodat het kind hierop kan leren vertrouwen.
 3. Probeer de situatie zo normaal mogelijk te maken, waarbij het kind speelt, sport, leert en meedoet met leeftijdsgenoten.
 4. Wees begripvol voor de reacties van het kind. Het is heel normaal om teruggetrokken te raken, onrustig te slapen of slechter te presteren op school na een ingrijpende gebeurtenis. Met liefdevolle begeleiding kun je het kind steunen.
 5. Stimuleer openheid en troost (ook in stilte). Laat het kind merken dat het zijn verdriet en pijn niet hoeft weg te stoppen. Je kunt rustig aangeven wat een passende manier is van gevoelens uiten; vertel het kind niet hoe het zich zou moeten voelen.
 6. Neem angsten weg. Maak angsten bespreekbaar op een kalme wijze. Geef vooral feitelijke informatie.
 7. Zorg voor regelmaat en een dagelijks patroon dat niet te veel verandert.
 8. Geef het tijd.

Extra steun

Wil je een kind met trauma graag extra steun bieden? Ik kan daarbij helpen, eventueel aanvullend op de kinderpsycholoog. Met mijn coaching met behulp van paarden en kinesiologie bied ik kinderen een extra steuntje in de rug. Ik creëer samen met mijn paard Feletha een rustige en veilige omgeving waarin kinderen zich durven open te stellen en te uiten. Altijd op een zachte en begripvolle wijze.

Kinesiologie is een mooie aanvulling hierop. Hiermee zet ik het zelfherstellend vermogen van het lichaam aan, waardoor er meer balans ontstaat en het kind lekkerder in zijn of haar vel komt te zitten. Na de behandeling treedt ontspanning en rust op, doordat blokkades worden opgeheven. Wat kinderen ook teruggeven is dat hun hoofd minder vol zit en hun lijf meer ontspannen is.

Foto van kinderen met trauma die paardentherapie ervaren.

“Met de kinesiologie heeft Carolien zowel bij mijzelf als bij onze zoon veel bereikt. Ze raakt je niet tot nauwelijks aan, je hebt je kleren gewoon aan en dmv bewegingen en tegendruk gebeurt er veel in en met je lichaam en brein. Het is ongelofelijk maar het werkt fantastisch!” – Marieke

Neem contact met mij op voor meer informatie en/of een kennismaking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *