Paardencoaching: ook voor als je een vol hoofd hebt

Paardencoaching: ook voor als je een vol hoofd hebt

‘Mijn hoofd zit gewoon vol.’ Het zouden zomaar de woorden van jouw kind kunnen zijn. Al een tijdje is hij onrustiger dan anders. Taakjes zoals het inruimen van de vaatwasser of zichzelf aankleden kosten hem bijvoorbeeld meer moeite – hij is snel afgeleid. Misschien is je kind al wat ouder, en merk je dat je hem lastiger kunt bereiken. Wanneer je hem bijvoorbeeld iets vraagt of vertelt, lijkt hij afwezig. Eigenlijk geeft je kind met al deze signalen aan dat het overprikkeld is geraakt. Met de juiste begeleiding kun je helpen om weer meer ruimte in zijn hoofd te krijgen.

Een vol hoofd: waar komt het vandaan?

Zegt jouw kind ook weleens dat zijn hoofd vol zit? Er zijn verschillende oorzaken voor het feit dat hij zich overprikkeld voelt. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je kind gevoeliger is dan de meeste kinderen. Dat betekent dat prikkels uit de omgeving, zoals indrukken, emoties en gevoelens van anderen en sfeer, harder bij je kind binnenkomen. Hij heeft meer energie en tijd nodig om al deze prikkels te kunnen verwerken. Maar wanneer hier de ruimte of tijd niet voor is om dit in rust te kunnen doen, dan kan zijn hoofd vol raken. Vaak gaat deze gevoeligheid ook gepaard met een groter inlevingsvermogen, een grotere creativiteit en meer fantasie. Deze talenten gaan dikwijls ook samen met snel afgeleid kunnen zijn. En wanneer je kind zijn fantasie en creativiteit niet kwijt kan, blijven al die ideeën en beelden ook in zijn hoofd zitten, met als gevolg: een vol hoofd. Ten slotte zou het ook nog kunnen zijn dat je kind een andere manier heeft van het verwerken van informatie. Zo hebben kinderen die eigenschappen hebben die horen bij autisme, hoogbegaafdheid, ADHD of ADD, meer moeite om informatie te filteren en te verwerken. Door de hoeveelheid aan informatie kunnen zij overprikkeld raken.

Zo herken je een ‘vol hoofd’ bij je kind

Dit zijn de signalen:
– Je kind geeft aan last van hoofdpijn of vermoeidheid te hebben
– Hij is onrustiger of stiller dan anders
– Je kind heeft nergens meer zin in, of heeft juist geen rem meer
– Als je je kind iets vraagt of iets met hem wil bespreken, is het lastig om de aandacht te krijgen
– Je kind wordt sneller verdrietig of boos dan anders
– Je kind heeft moeite om ’s avonds in slaap te komen, en wordt ook niet uitgerust wakker

En zo help je je kind!

Geeft je kind weer aan dat zijn hoofd vol zit? Dan kun je verschillende dingen doen. De eerste tip is om het volle hoofd beeldend te maken. Vraag hem om een tekening te maken van zijn hoofd, inclusief alle dingen die het zo vol maken. Vervolgens gaan jullie samen kijken wat er allemaal uit zijn hoofd kan. Als het goed is, ontstaat er nu een opgeruimd hoofd! In het verlengde hiervan is het samen opstellen van een planning of ’to do’-lijst een goede manier om meer orde en overzicht te brengen. Verder helpt het om ontspannende activiteiten te doen. (Licht) intensieve activiteiten geven in de regel meer ontspanning dan minder intensieve activiteiten als gamen of tv-kijken, zeker wanneer deze plaatsvinden in de buitenlucht. Ga bijvoorbeeld samen een stukje wandelen of fietsen, of dansen op de favoriete muziek van je kind. Probeer hierbij je kind te helpen om de aandacht te richten op wat er nu om hem heen gebeurt: mindful in het moment zijn dus. En geeft je kind aan dat het behoefte heeft om even alleen te zijn? Geef hem dan die ruimte, maar waak er wel voor dat hij zich niet te vaak terugtrekt.

Paardencoaching helpt!

Ten slotte kan paardencoaching helpen om je kind weer wat meer tot rust te brengen. In het individuele coachingstraject gaan we samen met mijn paard Feletha aan de slag met allerlei leuke oefeningen. Deze oefeningen zijn helemaal gericht op jouw kind, en wat hij of zij nodig heeft. In de coaching gaat het erom dat je kind een steuntje in de rug krijgt. De coaching wordt spelenderwijs gegeven, in de frisse buitenlucht. Doen, ervaren, leren: dát is het waar het bij mij om gaat. Het paard kan als geen ander het gedrag van je kind spiegelen. Zo laat Feletha het meteen merken wanneer je kind iets zelfverzekerd aanpakt, of juist niet. Ook laten paarden het merken of mensen hun grenzen goed aangeven, en of zij sterk zijn in het laten zien van hun emoties. Door deze inzichten komt je kind direct in beweging: hij ziet, merkt en ervaart wat wel werkt, en wat er misschien anders kan.

‘Hij blij, wij blij!’

Marieke, ouder van Martijn (13 jaar), vertelt: ‘Na een erg roerige periode in het gezin wat betreft gezondheid, zat mijn zoon niet lekker in zijn vel. Op school ging het niet goed, en zijn gedrag thuis was ook niet gezellig. Martijn uitte dat in woedeaanvallen en héél verdrietig zijn. Hij omschreef zijn klachten als ‘vol zitten in zijn hoofd’. De eerste afspraak met Carolien verliep erg goed. Hij kreeg handvatten voor hoe hij het in bepaalde situaties gemakkelijker voor zichzelf kon maken. Geweldig om te zien hoe Feletha hem daarbij hielp. Martijn werd wel aan het denken gezet. Na drie afspraken zie ik hoe Martijn veranderd. Hij is rustiger, heeft weer zin om dingen te ondernemen én is minder vol in zijn hoofd. Het is gezelliger thuis, en zijn schoolprestaties zijn ook beter. Hij kwam blij thuis. Hij blij, wij blij!’

Ieder kind verdient het om te stralen!

Mijn motto? Ieder kind verdient het om te stralen als een ster. Jouw kind dus ook! Maar soms zit je kind niet lekker in zijn vel. Je kind heeft bijvoorbeeld een vol hoofd. Maar er zijn misschien nog andere oorzaken waarom je kind zich niet goed voelt. Je kind wordt bijvoorbeeld gepest, is veel alleen, heeft een dierbare verloren, of heeft te maken heeft met een scheiding van zijn ouders. Het kan ook zijn dat er sprake is van een gebrek aan zelfvertrouwen, dat je kind snel boos is of om andere redenen met zichzelf in de knoop zit. Hoe fijn zou het dan zijn als iemand jouw kind helpt om weer lekkerder in zijn vel te komen zitten? Door aan de slag te gaan met paardencoaching, krijgt jouw kind handvatten en inzichten aangereikt om op een andere manier naar zichzelf, de wereld en zijn problemen te kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *