paardentherapie angstig kind onzeker kind Sterk met Carolien

Je kind en jij na de scheiding

Je kind en jij na de scheiding

Toen jij en je partner elkaar pas hadden ontmoet en dolverliefd waren, had je nooit bedacht dat die liefde eens over zou kunnen gaan. Toch is dat nu aan de orde. Dat is voor jullie een heftige en verdrietige periode, maar op jullie kind heeft het mogelijk een nog veel grotere impact.

Voorkom negativiteit en conflicten

Tijdens een scheiding kan het moeilijk zijn om als beide partners tot goede afspraken te komen. Soms lukt het niet om het eens te worden over dingen als geld, het huis, de overige bezittingen en het ouderschapsplan. Het komt, helaas, dikwijls voor dat er ruzies ontstaan tussen jou en je partner. Jullie roepen nare dingen tegen elkaar, of zijn niet meer ‘on speaking terms’.

In de knel

In zo’n situatie zit je kind er vaak ‘tussen’. Hij kan niet goed bevatten waarom zijn ouders zo rot tegen elkaar doen. Hij raakt ervan in de war, krijgt er hoofd- of buikpijn van, of voelt zich gewoon vervelend. Hij houdt immers van jullie allebei, en het doet hem zeer om te zien dat zijn ouders zoveel ruzie met elkaar maken. Soms is hij ook boos op jullie, of op één van jullie, en het wordt steeds moeilijker om hem te laten vertellen wat hem dwars zit.. Hij zit duidelijk in de knel.

Wees eerlijk

Al zal het in sommige gevallen nóg zo moeilijk zijn, probeer je niet negatief uit te laten over je (ex-)partner waar je kind bij is. Je kind is immers loyaal naar jullie beiden toe en dat maakt het voor hem erg lastig. Blijf goed naar je kind luisteren en neem zijn zorgen en verdriet serieus. Heb geduld met hem en neem daar echt de tijd voor. Wees vooral eerlijk en maak het niet mooier dan het is. Wanneer je met smoesjes als ‘papa is op reis’ begint, kun je het vertrouwen van je kind verliezen. En stel je kind gerust wanneer hij denkt dat hij de oorzaak is van de scheiding, bang is dat er nu ineens niet meer genoeg geld is om te eten of dat hij zich niet veilig voelt zonder papa in huis.

Ouder-Kind coaching

Soms blijft het lastig om je kind te ‘bereiken’, omdat hij zich niet goed kan of wil uiten. Je merkt aan alles dat hij niet goed in zijn vel zit, maar op de één of andere manier lukt het je niet om hem te helpen. Dan kan paardencoaching een heel waardevolle methode zijn om hem weer uit zijn schulp te doen kruipen. Tijdens een traject kan een Ouder-Kind coaching een waardevolle toevoeging zijn. Normaal gesproken sta ik bij paardencoaching alleen met jouw kind en mijn paard Feletha in de bak, maar bij de Ouder-Kind coaching doe je als ouder ook mee. Tijdens die sessie moeten je kind en jij natuurlijk wel samenwerken en daardoor krijg jij meer inzicht en handvatten over hoe jij en je kind communiceren. Je kind krijgt tijdens de sessie meer zelfvertrouwen en wordt zelfverzekerder, maar vooral het horen hoe je kind ergens tegenaan kijkt of waar hij mee loopt, wordt altijd als erg waardevol gezien.

Unieke ervaring

Tijdens de Ouder-Kind sessie werken je kind en jij samen, en Feletha spiegelt hoe jullie dat doen. Dat is altijd zó mooi om te zien! De kracht van het paard vanuit het principe doen, ervaren en leren, maakt dit een unieke ervaring voor je kind én jezelf. En je zult zien dat door de kennis die je hier opdoet, je kind weer tot zichzelf komt en de sfeer thuis opklaart.

Reactie van een moeder:

‘Wat een speciale belevenis om te zien dat je kind, dat emotioneel niet lekker in haar vel zit, door paardencoaching hier rustiger mee kan omgaan, en ook een stuk rust ervaart in zichzelf. Ik heb dit ook zelf ervaren door samen met mijn kind dit te gaan doen en daardoor onze band heeft versterkt. Zelf moest ik ook meer dingen loslaten. Maar het belangrijkste is dat ze weer goed in haar vel zit en daardoor ook alles beter gaat voor haarzelf. Tevens is er ook een terugkoppeling zodat we er samen mee bezig waren. Ik hoop dat meerdere mensen de weg vinden naar Sterk met Carolien.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *