paardentherapie coaching kinderen angst onzekerheid boosheid

Bij paarden kun je jezelf zijn

‘Bij paarden kun je jezelf zijn’

Wat is er leuker dan mensen die vol passie over hun vak vertellen? Carolien Vlasblom-Groot weet als geen ander dat het mogelijk is om van je passie je werk te maken en vertelt er dan ook vol enthousiasme over. De Kinder Paardencoach praat je bij over haar werk, de bijkomende uitdagingen, haar toekomstplannen én haar favoriete collega: haar paard Feletha.

Opladen met paarden

‘Dat ik als paardencoach aan de slag ben gegaan en van mijn passie mijn werk heb gemaakt, is een samenloop van allerlei omstandigheden. Paarden zijn voor mij altijd erg belangrijk geweest. Als onzeker, onbegrepen en gepest kind kon ik alleen bij de paarden zijn wie ik was. Ik kon opladen om vervolgens weer met frisse moed aan de volgende dag te beginnen. Wat een paard voor mij betekende als kind wil ik graag delen. Op die manier kan ik andere kinderen helpen en ze net dat steuntje in de rug geven. Daar word ik blij van en dat is de reden dat ik het ben gaan doen. Ik gun het iedereen om blij uit school te komen, met vrienden te spelen en zelfvertrouwen te hebben.’

Vastberaden

‘Mijn ambitie om met paarden te werken, kwam in een stroomversnelling terecht toen mijn eigen paard, Feletha, geblesseerd raakte. Ze stond vervolgens een jaar lang stil. Ik ben toen gaan nadenken over andere manieren om toch samen bezig te blijven. Zo kwam ik al snel bij het idee terecht dat ik al jaren in mijn hoofd had: Kinder Paardencoaching. Tijdens het afronden van alle nodige opleidingen stortte ik me volledig op het intensieve traject. Op die manier konden Feletha en ik, na haar herstel, gelijk aan de slag. Deze vastberadenheid en motivatie kenmerkt mij ook wel heel erg. Als ik ergens voor ga, ga ik er voor de volle 100% voor.’

Uitdagen tot nadenken

‘Wat ik belangrijk vind in het coachvak is dat ik níét degene ben die met ideeën komt. Ik daag het kind uit om zelf met ideeën en oplossingen te komen. Dit doe ik door de manier waarop ik vragen stel en Feletha inzet. Je merkt dat een kind dan anders naar zichzelf en de situatie gaat kijken. Wanneer ik altijd zou vertellen hoe iemand iets moet doen, komt het ook veel minder goed binnen. Het is belangrijker dat het kind het zelf ervaart.’

Een paard als spiegel

‘De wisselwerking tussen kind en paard blijft heel bijzonder om te zien. Een paard is echt een soort spiegel voor een kind. Zelf haal ik daar ook veel informatie uit, ik zie dit eerder bij Feletha, dan aan het kind zelf of voordat iets gezegd wordt. Dat maakt het heel leuk om mee te werken. Ook ervaart iemand zelf gelijk wat de consequentie is van bepaald gedrag of een bepaalde benadering. Op die manier krijgen het kind en ik allebei veel informatie zonder dat er iets gezegd hoeft te worden.’

Uitdagingen maken het vak mooi

‘Het samenwerken met mijn paard is natuurlijk ook heel bijzonder. Ze is een springpaard en is dol op bewegen. Als we samen aan de slag gaan, is ze niet te houden. Maar als ik haar naast een kindje van zes zet, kan ze heel goed aanvoelen dat er een andere benadering nodig is. Als iemand bang is, maakt ze zichzelf kleiner en loopt ze heel voorzichtig mee. Dat is zo bijzonder. Uitdagingen zijn er ook genoeg, maar die maken het vak juist zo mooi. Er zit veel verschil in hoe je iemand van 6, 13, 25 of 52 bereikt en wat voor de ene 13-jarige werkt, hoeft voor de andere 13-jarige niet te werken. Die diversiteit en afwisseling, daar krijg ik echt energie van.’

Tot inzichten komen

‘Veranderingen treden vaak heel snel op tijdens een sessie. Soms heeft iemand maar tien minuten nodig om tot een inzicht te komen, terwijl dat door alleen maar te praten soms veel langer kost. Het zien van die veranderingen is één van de mooiste dingen aan mijn vak. Aan het einde van een sessie zie ik een kind soms gewoon stralen. Dat is één van mijn weinige regels tijdens de sessie: gewoon kind kunnen zijn. Daarnaast hoef je geen antwoord te geven op vragen én mag je alles zeggen wat je wil. Deze benadering zorgt ervoor dat iemand zich snel op zijn gemak voelt.’

In de toekomst

‘Mijn toekomstdroom is een praktijk aan huis. Met paarden aan huis en een eigen boerderijtje waar ik kindercoaching geef in combinatie met paardencoaching, zodat ik echt maatwerk kan leveren. Ik hoop dan ook met meerdere paarden te kunnen coachen, zodat Feletha ontlast kan worden als dat nodig is. Het welzijn van mijn eigen paarden blijft altijd één van mijn kernwaarden. Daarnaast wil ik mezelf en de communicatie tussen mij en Feletha blijven ontwikkelen. Ik merk aan alles dat Feletha het nu zelf ook leuk vindt om te doen. Als dat niet zo was, zouden we natuurlijk stoppen. Ze zoekt zelf ook toenadering naar de kinderen en ik let er altijd op of ze dat blijft doen. Het is net zo belangrijk dat zij er plezier in heeft, als dat ik dat heb.’

2 gedachten over “Bij paarden kun je jezelf zijn”

  1. Mooi beschreven hoe bevlogen je bent in je vak samen met Feletha. De manier waarop jullie coachen heeft een grote impact op een ieder die bij jullie komt
    Ik heb het als “oud” kind van 58 ook mogen ervaren.
    Heel veel succes en zodra je je eigen boerderijtje hebt, je praktijk aan huis, kom ik natuurlijk even aan.

    1. Goedemiddag Conny, leuk om te lezen! Dankjewel. Mooi van dichtbij de verandering en impact bij jou gezien te hebben. Bedankt voor jouw vertrouwen! Groet, Carolien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *