kindercoach paardentherapie kinderen kids

Waarom is mijn kind zo boos?

Waarom is mijn kind zo boos?

Zoals zo vaak is je dochter ’s ochtends weer enorm aan het treuzelen. Je hebt gevraagd wat ze aan wil, maar het lijkt wel alsof ze maar geen keuze kan maken. Je probeert rustig te blijven en de keuze af te wachten, maar ziet ook dat de tijd langzaam maar zeker voorbij tikt en je wilt niet dat ze nóg een keer te laat op school komt. Ze moet immers ook nog ontbijten. Uiteindelijk geef je aan dat ze nú een keuze moet maken. Je dochter ontploft bijna terwijl ze een haarborstel door de slaapkamer gooit. Ze rent naar haar bed, waar ze zich onder de deken verstopt en weigert om mee te werken. Wanneer jullie eindelijk op het schoolplein aankomen, zijn alle andere kinderen al binnen. Je dochter is inmiddels gekalmeerd en geeft je een afscheidszoen. Terug in de auto haal jij gefrustreerd je handen door je haar. Zal het ooit nog beter worden?

Woedeaanvallen

In jouw ogen lijken de dingen waardoor je kind ontploft klein, maar een boze bui of woedeaanval ontstaat nooit zomaar. En vaak zit er meer achter dan je denkt. Het gedrag dat het kind laat zien is slechts het topje van de ijsberg. Onder het oppervlak spelen er allerlei emoties, gevoelens en gedachten waarvan je wellicht geen idee hebt dat je kind ermee worstelt.

Tips bij boosheid

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen wanneer je kind een driftbui heeft. De woedeaanvallen van je kind gaan jou waarschijnlijk niet in de koude kleren zitten en dat is logisch. Toch is het belangrijk om niet constant aan je kind te vragen hoe het met hem of haar gaat. Ook niet op momenten dat het wel goed gaat. Op zo’n manier kun je onbedoeld grote druk op een kind leggen en dat verergert de situatie soms alleen maar. Ook vragen wat er nu aan de hand was toen je kind gisteren overstuur uit school kwam of door het lint ging bij oma heeft niet altijd zin. Praten is goed, maar een kind heeft daar misschien geen behoefte aan op het moment dat je toenadering zoekt. Probeer daarom vooral te luisteren wanneer je kind zélf toenadering zoekt of kies ervoor om later in een rustige setting terug te komen op wat er is voorgevallen. Deze setting kun je ook creëren door samen even een rondje te gaan lopen.

(On)begrepen

Daarnaast is het belangrijk om je te realiseren dat, wanneer je alleen op de boosheid reageert, je alleen het eerder genoemde topje van de ijsberg erkent. Hierdoor gaat je kind zich wellicht nog minder begrepen voelen en op die manier bereik je met je goede bedoelingen het tegenovergestelde van wat je gehoopt had. Ook kan het goed zijn dat bepaalde emoties of gebeurtenissen waar jij zelf mee worstelt, overgenomen of weerspiegeld worden in je kind. Behoorlijk ingewikkeld, dus!

Kinder Paardencoaching

Als je behoefte hebt aan extra tips, hulp of de observatie van een objectieve buitenstaander, kunnen ik en mijn paard Feletha je helpen. Samen gaan we aan de slag en bieden we je kind dat steuntje in de rug aan dat het zo hard nodig heeft. Boosheid is een lastige emotie, want een kind is niet zomaar boos. Het uit de emotie om iets te bereiken en is in zekere zin nuttig. Je weet het zelf waarschijnlijk ook wel: een keer flink boos worden lucht behoorlijk op en kan ook je hoofd wat leger maken. Maar een woedeaanval nodigt natuurlijk niet echt uit om het gesprek aan te gaan. Dat maakt het ook gelijk zo lastig, want om het probleem aan te pakken, is het wel belangrijk om te weten wat er allemaal in het hoofd van je kind omgaat. Bij dit proces kan ik helpen.

Praten niet verplicht

Wat belangrijk is om te weten is dat een kind niet altijd hoeft te praten om tot de kern van een probleem te komen. Rust staat bij ons centraal wanneer we aan de slag. Daarnaast zitten we niet aan een tafel, maar zijn we lekker bezig in de buitenlucht. Hierdoor voelt een kind minder druk. Het krijgt de gelegenheid om in beweging te zijn en door te doen en ervaren kan een kind leren. Hierbij helpt Feletha. Een paard laat je kind namelijk meteen zien en voelen of het uitmaakt als ze iets doen wanneer ze boos zijn. Hierdoor ervaart je kind gelijk in de praktijk wat het verschil is tussen verschillende benaderingen. Je kind wordt zich bewust van de manier waarop hij zich uit en leert daar anders mee om te gaan. Maar wat nog belangrijker is, is dat we ook aan de slag gaan met dat wat de boosheid veroorzaakt. Het gedeelte van de ijsberg dat onder water zit, als het ware.

Paardencoaching in de praktijk

Anniek (17 jaar) vertelt: ‘Voordat ik bij Carolien en Feletha kwam, zat ik vaak in de knoop met mezelf. Ik kon vaak heel erg verdiept raken in m’n eigen gevoelens. Wat ik heb geleerd bij Carolien is een soort van kleine trucjes waardoor ik dichter bij mijn gevoelens kwam en bedacht waar het eigenlijk vandaan kwam. Dat hielp mij om dingen achter mij te laten in het verleden en het te accepteren. Doordat ik deze speciale manier van coaching heb ontdekt, voel ik mij veel fijner en heb ik eindelijk iets ontdekt dat mij verder kan helpen in mijn leven.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *