stress bij kinderen therapie paardencoaching

Kind met stress? Lees deze tips!

Kind met stress? Lees deze tips!

Bij het woord stress denken we doorgaans aan onze eigen ervaringen: stress door werkdruk, een stukgelopen relatie of een nare gebeurtenis. Toch ervaren kinderen ook steeds vaker stress. Met name schoolgerelateerde stress komt steeds vaker voor. Uit recent onderzoek is zelfs gebleken dat één op de vier kinderen lichamelijke klachten heeft en dat deze in 90% van de gevallen worden veroorzaakt door stress.

Stress bij kinderen

Langdurige stress is ook voor kinderen schadelijk, maar het kan behoorlijk lastig zijn om stress bij een kind vast te stellen. De lijst met symptomen die kunnen duiden op stress bij een kind is erg lang. Denk bijvoorbeeld aan:
– snel huilen
– niet naar school willen
– vermoeidheid/slecht slapen
– snel boos zijn
– duizeligheid
– hoofdpijn
– buikpijn
– snel bang zijn
– negatieve gedachten uiten

Prestatiedruk

Het kan behoorlijk lastig zijn om de symptomen te koppelen aan stress, zeker omdat iedereen er anders op reageert. Wel zijn uitspraken als: ‘ik kan het niet’, ‘ik ga mijn best niet meer doen, want het lukt toch niet’ en ‘niemand begrijpt mij’, duidelijke aanwijzingen die kunnen duiden op het feit dat een kind onder hoge druk staat om te presteren. Op school wordt er immers steeds meer van kinderen verwacht, niet alleen op het gebied kan leren maar ook op sociaal vlak. Ook als de prestaties van je kind achteruit gaan, je terugkerende lichamelijke klachten herkent of je kind niet meer in staat is om te ontspannen zijn dit redenen om in te grijpen. Behoorlijk lastig is het wel, maar met deze tips kun je voorkomen dat schoolstress uitmondt in een groter probleem!

Begrip en ontspanning

De eerste, misschien wel belangrijkste tip, is dat je er bent voor je kind. Wees een luisterend oor en probeer te achterhalen wat een mogelijke oorzaak is van de stress. Vervolgens kun je kijken of je hierin iets kan betekenen om de stress en spanning te verlichten. Laat je kind merken dat hij of zij goed is zoals hij of zij is, inclusief kwaliteiten én ontwikkelpunten.

Rust en ontspanning

Stress wordt een probleem wanneer een kind niet meer kan herstellen van een stressvolle gebeurtenis of periode. Op dat moment wordt stress chronisch en kunnen er allerlei aanhoudende klachten ontstaan. Zorg er daarom altijd voor dat je kind voldoende rust krijgt en dat er gelegenheid is voor ontspanning. Speel hierbij in op de interesses en voorkeuren van je kind. Houdt je kind bijvoorbeeld heel erg van buiten zijn of is het dol op creatieve bezigheden?

Gezond dieet

Minstens zo belangrijk voor kinderen als volwassenen: zorg voor een gezond, gevarieerd dieet. Zorg ervoor dat je kind voldoende eiwitten, mineralen, vitaminen en koolhydraten binnenkrijgt en voldoende water. Een gezond lichaam kan namelijk stresssymptomen veel beter tegengaan dan een lichaam dat draait op fast food en cola!

Kinder Paardencoach

Soms kan een kind er behoefte aan hebben om te sparren met een objectieve buitenstaander. Samen met mijn paard Feletha kan ik als Kinder Paardencoach dan helpen. Ieder kind is goed zoals het is en verdient het om te stralen. Stress kan veel impact hebben op het leven van een kind, dat onder veel druk staat en daarom misschien geneigd is om overal maar in mee te gaan. Ze krijgen steeds meer informatie en prikkels te verwerken, waardoor ze overweldigd raken. Het wil niet meer naar school en komt vaak huilend thuis.

Leerproces

Feletha en ik zorgen ervoor dat het kind tijdens een sessie geen druk ervaart. We werken heerlijk in de buitenlucht en er hoeft niet gepraat te worden. We zijn in beweging en door te ervaren kan een kind leren. Feletha speelt in dit leerproces een belangrijke rol omdat paarden je als het ware een spiegel voorhouden. Het effect van bepaald gedrag en bepaalde manieren van communiceren worden voor een kind direct duidelijk. Hierdoor leert een kind duidelijke keuzes te maken en prioriteiten te stellen. Dit kan enorm bijdragen aan het verlagen van de stressgevoelens.

Paardencoaching in de praktijk

‘Voordat ik bij Feletha was geweest zat ik erg in de knoop met mezelf. Ik zit nu in mijn examen jaar van de havo en ik had geen idee wat ik wilde doen voor vervolgopleiding. Maar eenmaal daar aangekomen ben ik met Feletha in de bak gaan staan en gewoon heel simpel wat gaan praten met Carolien terwijl ik ook contact zocht met Feletha. Dit was een enorm bijzondere ervaring. Ik had nooit gedacht dat paarden zo goed konden voelen hoe ik mijzelf voelde en hoe ze daarop reageerde. Het werd mij gaande weg het gesprek steeds duidelijker dat sport echt mijn passie was en Feletha bevestigde dit meer en meer in haar reacties. De paardencoaching heeft mij ontzettend geholpen met mijn studiekeuze en het voelde zo goed om mijn hart te kunnen luchten.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *