Ziekte kind paardenkracht therapie kind

Hoe gaat een kind met ziekte om?

Hoe gaat een kind met ziekte om?

Wanneer een dierbare ernstig ziek wordt, heeft dat een grote invloed. Als je volwassen bent, is het erg pijnlijk. Maar als kind kan het nog moeilijker zijn om alle emoties een plekje te geven. Want zowel hoop en troost als angst en zorgen worden gedeeld. Hoe ga je er als kind mee om wanneer je ouder vertelt dat diegene ziek is en niet weet hoe het zal aflopen?

Verschillende reacties

In Nederland zijn er om en nabij 100.000 gezinnen met thuiswonende kinderen van wie één van de ouders (chronisch) ziek is. Daarnaast zijn er ook gezinnen waarin een broertje of zusje ziek is, en kan het voorkomen dat goede vriend of een klasgenootje iets overkomt. In dit soort situaties kunnen kinderen heel verschillend reageren. Sommigen trekken zich terug en isoleren zich, anderen voelen zich juist machteloos en kunnen daardoor boos reageren.

Moeilijke rol

Zo hielp ik een meisje dat veertien was toen haar vader ziek werd. Het meisje voelde zich ontzettend bang en verdrietig. Angst om haar vader te verliezen wisselde af met de druk om haar ouders niet extra last te bezorgen. Ze wilde ervoor zorgen dat haar ouders zo min mogelijk om haar hoefden te bekommeren. Heel lief natuurlijk, maar dat is geen ‘gewone’ rol voor een kind. Dat gegeven, gecombineerd met de zorgen over haar vaders gezondheid, bezorgde het meisje veel stress.

Ze verzoop in haar verdriet

Na verloop van tijd bleken de behandelingen te zijn aangeslagen en haar vader knapte weer op. Prachtig nieuws natuurlijk, maar dat betekent niet perse dat het verdriet verdwenen is. Alle emoties die het meisje binnen had gehouden om maar niet tot last te zijn, zaten nog steeds heel diep. Het lukte niet om die gevoelens een plekje te geven. Daardoor ontbrandde het meisje vaak in boosheid. Eigenlijk verzoop ze in haar eigen verdriet, en de woede was de enige manier waarop dat er wel uit kon komen. Op dat moment kwam het meisje met haar vader bij mij.

Concrete handvatten

Wanneer iemand met zo’n soort hulpvraag bij me komt, gaan we natuurlijk aan de slag met het verwerken van het verdriet. Maar de focus ligt op wat er op dat moment speelt en waar diegene tegenaan loopt. Het kind leert, door middel van praktische oefeningen en handvatten, om te gaan met lastige gevoelens of momenten en gaat weer steviger in zijn schoenen staan. Ze durven zich langzamerhand weer uit te spreken, en op die manier kunnen ze op den duur zelf weer kind zijn.

Nu en in de toekomst

In dit geval werd de vader gelukkig beter. Maar het komt ook voor dat een ouder overlijdt. Logischerwijs is er dan veel verdriet. Wanneer het een kind niet lukt dit verdriet te verwerken, kan dat gevoel zich ontwikkelen tot een trauma. Daarom is tijdige ondersteuning zo belangrijk. Het op tijd aanreiken van handvatten kan ervoor zorgen dat bepaalde patronen nog worden omgebouwd tot meer productieve patronen. Dat helpt nu, maar ook in de toekomst wanneer het kind ouder wordt. En dat verdient iedereen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *