Trauma verwerken Hoorn

Een trauma verwerken met paardencoaching

Een trauma verwerken met paardencoaching

Wanneer jouw kind een schokkende gebeurtenis of herhaaldelijk schokkende gebeurtenissen heeft meegemaakt, kan het voor hem of haar erg lastig zijn om hier weer vanaf te komen. Ze gaan ermee naar bed, ze hebben er nachtmerries over en worden er weer mee wakker. Je merkt dat ze zich steeds verder terugtrekken. Misschien sta je wel met je in handen in het haar… Coaching met paarden kan je kind helpen om de traumatische gebeurtenis los te laten.

Nachtmerries en angsten

Voor de zoveelste keer staat je kind ’s nachts, met tranen in de ogen, naast je bed. Wakker geschrokken, nachtmerries, alweer. Wanneer je kind last heeft van een trauma of angst, zorgt dit in grote mate voor spanning die ze continu vasthouden. Het is belangrijk dat ze deze spanning leren loslaten. Dit zal zorgen voor verlichting van de angstgevoelens zodat je kinderen niet meer geteisterd worden door de steeds terugkerende gedachte aan de schokkende gebeurtenis.

Vervelende gevolgen

Wanneer kinderen met een bepaalde angstklacht niet tijdig geholpen worden, kan het leiden tot vervelende gevolgen. Een voorbeeld hiervan is een jongetje van acht jaar dat ik geholpen heb. Het jongetje was dol op zijn kat, speelde er altijd mee en gaf het dier elke dag te eten. Op een dag gingen de jongen en zijn vader naar school, waarbij de kat naar buiten snelde. Tot overmaat van ramp kwam er een vrachtwagen de weg ingereden. Voor hun ogen kwam de kat onder de wielen terecht.

Enorm verdriet

Het verdriet was natuurlijk enorm, want de band met een huisdier kan erg groot zijn. Zowel vader als zoon waren ontzettend geschokt door wat ze hadden gezien. Logisch natuurlijk! De vader heeft hulp gezocht, maar met het zoontje leek alles goed te gaan. Dat leek zo, maar na een tijdje bleek dat hij met veel spanningen en angst was blijven zitten. Hij had moeite met slapen, huilde veel en kon zich op school maar slecht concentreren. Toen nachtmerries maar niet ophielden, grepen de ouders in en kwamen ze bij mij terecht.

Spanning en loslaten

Coaching met paarden is een uitkomst als het gaat om het verwerken van traumatische gebeurtenissen. Een paard hoeft namelijk niet te weten waar een trauma of angst vandaan komt. Bij het jongetje was de bron van de angst duidelijk, maar soms weet je gewoon niet waar het vandaan komt. Het paard werkt met het effect dat een trauma heeft: de opeenstapeling van spanning door onverwerkte gebeurtenissen en emoties.

Ervaringsgericht werken

Traumaverwerking wordt vaak gedaan met een cognitieve aanpak. Dit wil zeggen dat verwerken wordt gedaan door te praten. Maar vaak willen kinderen niet over het trauma praten, of weten ze simpelweg niet waar ze moeten beginnen. Het jongetje had zo’n verdriet gehad van het verlies van zijn kat, dat hij er maar moeilijk woorden voor kon vinden. Maar emotioneel gezien speelde er heel veel. Bij paardencoaching zijn woorden niet nodig. Voor veel kinderen is dit daarom een veilige en effectieve methode om hun gevoelens een plek te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *