Kind is snel bang gebrek aan zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen kun je oefenen!

Zelfvertrouwen kun je oefenen!

Aan het einde van de basisschool voelen kinderen zich alsof ze aan de top van de wereld staan. Ze zijn de oudsten van de school en stromen binnenkort door: tijd voor de brugklas! Daar staan ze juist helemaal weer onderaan de ladder. Voor veel kinderen is deze overgang erg spannend. Er gaan allerlei gedachtes door hun hoofd. Wat als de klasgenoten niet leuk zijn? Wat als ze mij niet leuk vinden? Gaat het me lukken om vrienden te maken? Er kan zo veel onzekerheid ontstaan bij kinderen.

Een spannende tijd

De middelbare school is een spannende tijd waarin veel verandert. Het is erg anders dan de basisschool. Kinderen zitten niet meer elke dag in de klas met huidige vriendjes en vriendinnetjes, maar moeten kennismaken met allemaal nieuwe mensen. Bovendien komen ze op een nieuwe school waar alle sociale regels helemaal anders zijn. De middelbare school is dan ook belangrijk in de ontwikkeling van een kind. Hier ontdekt je kind vaak wie hij of zij is. Kinderen kijken vaak naar elkaar om te bepalen welk gedrag acceptabel is, en welk gedrag juist helemaal niet. Zo kunnen ze voor hen ongepast of ongewenst gedrag sterk afkeuren. Hierdoor kan het moeilijk zijn om een eigen identiteit te vormen, want je probeert altijd met de rest mee te doen. Wanneer je eigenwaarde steeds afhangt van hoe anderen je zien, kan het zelfvertrouwen van een kind dan achterblijven.

Tips voor de brugklas

Niet ieder kind weet even goed hoe hij of zij met de overgang van scholen om moet gaan. Er zijn verschillende tips die jij en je kind hierbij misschien goed kunnen gebruiken:
– Kent je kind iemand die naar de brugklas is gegaan? Vraag diegene naar zijn of haar ervaringen, dan is het iets duidelijker wat je kind kan verwachten.
– Bezoek open dagen. Dan kan je kind zelf een goede keuze maken en alvast kennismaken met de nieuwe omgeving. Het is vroeg, maar zeker niet verkeerd om hier alvast in groep zeven aan te beginnen.
– Ondersteun je kind met huiswerk. Dit is nieuw en het gaat misschien niet direct goed. Leren plannen en leren leren is heel normaal, daar kan je kind misschien best wat hulp bij gebruiken.
– Tijd voor de eerste dag? Als bekende kinderen van de basisschool ook naar dezelfde middelbare school gaan, kan je kind misschien met hen samen fietsen. Dat maakt het vast een stukje minder spannend, én dan hoeft je kind niet alleen het schoolgebouw in te lopen!

Meedoen met de groep

Het kan zijn dat je toch het idee hebt dat je kind niet helemaal lekker in zijn of haar vel zit. Ik heb bijvoorbeeld wel eens een meisje geholpen dat naar de middelbare school was gegaan, maar toch moeilijk aansluiting had met de andere meiden van de klas. Ze probeerde met hen mee te doen en hun interesses te delen. Dit waren alleen niet echt haar eigen interesses. Als ze erover mee probeerde te praten lukte dit altijd maar half, ze deed immers altijd een beetje alsof. Pas toen ze na paardencoaching meer zelfvertrouwen ontwikkelde en gaandeweg ontdekte wat ze zelf leuk vond, veranderde er iets. Ze ging binnen de school actief op zoek naar anderen die haar interesses deelden en begon langzamerhand op te leven. Dat was prachtig om te zien.

Grenzen leren aangeven

Ik geef paardencoaching aan kinderen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij het ontwikkelen van hun zelfvertrouwen. Een paard doet namelijk alleen wat je wilt als je daar zelf ook van overtuigd bent en je jezelf assertief opstelt. Een kind zal het verschil ook direct merken tussen wat hij of zij zelfverzekerd doet en niet, dit maakt het heel erg geschikt om zelfvertrouwen mee te oefenen. Ik kijk altijd naar wat jouw kind nodig heeft en welke oefeningen daar het meest geschikt voor zijn. Dat kan iedere keer dus weer anders zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *