Hoe leer je jouw kind omgaan met (overweldigende) emoties

Hoe leer je jouw kind omgaan met (overweldigende) emoties?

Boosheid, verdriet, angst, teleurstelling, jaloezie en frustratie. Het zijn allemaal heel normale emoties die je kind regelmatig ervaart, maar het kan voor spanning en stress zorgen als je kind helemaal van de rel raakt. Gelukkig kun je jouw kind leren omgaan met (overweldigende) emoties.

Hoe gaan kinderen om met emoties?

Kinderen uiten hun emoties primair en daardoor vaak heftig. Driftbuiten, extreme angst of een fikse boosheid zijn geen vreemde gebeurtenissen. Ook kunnen ze blijven hangen in hun emoties. Dat heeft te maken met hun temperament en hun leeftijd. Jonge kinderen kunnen hun emoties nog niet goed reguleren.

Wanneer ze ouder worden leren ze steeds meer controle te krijgen over hun gevoelens en hun emoties onder woorden te brengen. Dat heeft met hun emotionele ontwikkeling en cognitieve ontwikkeling te maken.

Daarnaast speelt ook het voorbeeld van ouders een rol bij hoe kinderen met hun emoties omgaan.

Ruimte voor emoties

Vaak worden emoties van kinderen over het hoofd gezien of niet erkend omdat er meer op het gedrag van een kind gelet wordt dan op hoe hij of zij zich echt voelt. Kinderen krijgen dan geen ruimte voor hun emoties en worden vatbaarder voor pesten of kunnen traumatische ervaringen minder goed verwerken. Ook kunnen ze gestrest raken en zich steeds meer gaan afsluiten van anderen.

Zoals vaak de eerste stap is, begint het bij inzicht krijgen in deze emoties. Door interesse te tonen in de strijd die je kind ervaart, nodig je hem of haar uit om de eigen emoties te onderzoeken en de bron van die overweldigende emoties beter te leren begrijpen. Door open en zonder oordeel over die emoties te praten moedig je je kind aan om eerlijk naar zichzelf te zijn.

onzeker kind paardentherapie (overweldigende) emoties

Emoties erkennen

Wat nog wel eens gebeurt, is dat ouders onbedoeld de emoties van hun kind ontkennen. Je wilt natuurlijk het liefste dat je kind zich goed voelt. Reacties als “niet huilen” en “ach, het valt allemaal wel mee” zijn goed bedoeld maar helpen jouw kind niet om grip te krijgen op zijn of haar (overweldigende) emoties.

Door de emoties van je kind te erkennen, neem je je kind serieus. Je kind leert dan zelf ook om de eigen gevoelens serieus te nemen en ernaar te luisteren. Het erkennen van emoties levert rust op, zowel voor je kind als uiteindelijk voor jou. Het ontkennen van emoties leidt namelijk vaak door een vicieuze cirkel waarin de emoties van de ouder en het kind elkaar versterken. Wanneer de emoties erkend worden, voelt je kind zich begrepen en daardoor prettiger. Zo is een rustig gesprek mogelijk waarin je samen met je kind de achterliggende oorzaken kan proberen te achterhalen.

Hulp bij leren omgaan met emoties

Misschien kom je er nog niet uit met je kind. Je wilt graag dat je kind weer lekker in zijn of haar vel zit, maar erover praten wil niet altijd lukken.

Wil je je kind graag een extra steuntje in de rug geven bij het leren omgaan met zijn of haar emoties? Mijn paard Feletha en ik, Carolien, helpen jullie graag! Als kindercoach met behulp van paarden heb ik veel ervaring met kinderen met (overweldigende) emoties. Ik heb al veel kinderen mogen helpen om hun emoties beter onder woorden te brengen en zich minder te laten overweldigen door die gevoelens.

Kindercoaching met behulp van paarden is niet alleen effectief maar ook erg prettig voor kinderen. Zij kunnen geheel zichzelf zijn bij een paard en krijgen meer inzicht in zichzelf dankzij het paard.

Heel soms vergeet ik het alsnog en dan zegt mijn moeder: “denk aan wat Feletha je heeft geleerd” en dan moet ik vaak lachen en weet ik het weer. – Floor (11)

Neem contact op om kennis te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *