kind heeft nergens zin in lockdown somber kind depressie kind lusteloos kind

‘Mijn kind heeft nergens zin in’

Dat de maatregelen verstrekkende gevolgen hebben blijkt wel uit het toenemende aantal kinderen met depressie, somberheid en lusteloosheid. Heeft jouw kind nergens meer zin in? Of is hij of zij moeilijk te motiveren? Ik kan jouw kind weer helpen opbloeien met een steuntje in de rug.

Wat merk je?

“Mijn kind heeft nergens zin in”, dat hoor ik wel vaker van ouders. Het kind is niet meer enthousiast te maken en niets raakt hem of haar. Ze zijn vaak moe en voor lange periodes. Dit kan zich tonen als luiheid. Motivatie is vaak ver te zoeken en ze hebben minder behoefte om vriendjes of vriendinnetjes te zien. Daarnaast zal je kind het ook verbaal kenbaar maken nergens zin in te hebben.

Wat zijn de mogelijke oorzaken?

Jouw kind gaat door allerlei fases in het leven. Vooral bij kinderen die beginnen te puberen is het eigenlijk heel normaal dat ze een periode wat minder zin in dingen hebben. Ze zijn aan het ontdekken wie ze zijn, waar ze voor staan en wat ze willen in het leven. Dit is echter altijd van tijdelijke aard.

Lockdown

De lockdown speelt een grote rol bij de gemoedstoestand van kinderen. Ze missen het sociale contact met klasgenootjes en vriendjes of vriendinnetjes op school. Daarnaast ben je, als hun ouder, ook opeens hun leraar geworden. Dit kan voor zowel jou als je kind moeilijk zijn.

Gelukkig zijn de basisscholen weer geopend sinds 8 februari en kunnen ouders met jonge kinderen weer uit hun rol als leraar stappen. Dit geeft zowel de ouder als het kind weer lucht. De middelbare scholen blijven echter wel nog gesloten tot na de voorjaarsvakantie, tot tenminste 1 maart. Voor veel tieners blijft de lockdown nog een struikelblok en een periode waar ze somberheid, lusteloosheid en onverschilligheid ervaren.

Hoe ga je ermee om?

Heeft jouw kind nergens zin in? Dat kan erg lastig zijn, zowel voor het kind zelf als voor jou. Je wilt je kind graag helpen, maar je weet niet goed hoe.

Een belangrijke tip is om aandacht te blijven geven aan je kind. Zeker als je kind niet graag (meer) wilt praten, is het belangrijk dat hij of zij zich gesteund voelt. Sympathie en humor werken ook goed. Blijf geduld hebben en accepteer ook dat je kind, net als jij, wel eens een off-days hebben.

Praten tijdens het wandelen

Wil je graag een gesprek aangaan met je kind? Maak dan samen een wandeling! Een ommetje maken in de frisse buitenlucht is een laagdrempelige manier om te peilen wat er omgaat in het hoofd van je kind. Misschien is er iets waar je kind nog wél plezier uithaalt? Dat kun je op deze subtiele wijze proberen te achterhalen en ga datgene dan samen doen!

Duidelijk doel

Als je kind al wat ouder is, kun je zo ook samen kijken of je kind een doel heeft: iets dat hij of zij graag zou willen bereiken dit jaar. Kinderen die een duidelijk doel hebben zijn namelijk gemakkelijker te motiveren. Ze kunnen dan ergens het nut van inzien. Richt je hierbij op de lange termijn en niet op de resultaten op korte termijn, dat is voor jullie beide goed.

Kind heeft nergens zin in lusteloos somber depressief

Is jouw kind alsnog niet enthousiast te maken of heeft jouw kind nergens zin in? Ik kan jullie daarbij helpen. Als kindercoach met behulp van paarden kan ik verlichting en oplossingen bieden bij de stemmingsproblematiek van jouw kind.

Voorbeeld uit de praktijk

Ik heb met mijn werk al vele kinderen en hun ouders mogen helpen. Zo heb ik een jongen van veertien begeleid die zich plots erg alleen voelde, waardoor zijn schoolresultaten kelderden. Zijn moeder kon niet langer met hem communiceren, omdat hij figuurlijk de deuren dichtgooide zodra ze een gesprek probeerde aan te knopen. Ze was ten einde raad en belde mij vervolgens op, bang dat de situatie zou escaleren.

We zijn gestart met paardencoaching. Aanvankelijk gaf de jongen aan geen zin te hebben, maar doordat we in beweging waren en mijn paard Feletha op een eerlijke maar veilige manier een spiegel vormde, durfde hij zich steeds meer open te stellen. Hij kwam door mijn coaching een stuk beter in zijn vel te zitten en thuis was het weer veel gezelliger.

Lees hier meer ervaringen van ouders en kinderen die bij mij en Feletha zijn geweest voor de paardencoaching.

Kind heeft nergens zin in

Heeft jouw kind nergens zin in en wil je hem of haar graag weer zien opbloeien? Maak dan een afspraak met mij. Mijn paard Feletha en ik helpen jullie graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *