Mijn kind is snel bang tips

‘Mijn kind is snel bang’ – 5 Tips van Carolien

In mijn jaren als kindercoach met behulp van paarden heb ik al veel kinderen over hun angst(en) heen mogen helpen. Om jou en je kind te helpen heb ik een aantal tips verzameld waardoor jouw kind minder snel of minder vaak bang is:

1. Erover praten

Deze tip krijg je wel vaker van me mee, bij verschillende problematiek. Dat komt omdat het echt helpt! Laat jouw kind weten dat je hem of haar serieus neemt en graag wilt helpen. Praat bijvoorbeeld ook over je eigen (vroegere) angsten en hoe je hiermee omgaat of hoe je hier overheen bent gekomen.

Als je kind niet met je over de angst wil praten, zorg dan dat hij of hij er met iemand anders over kan praten.

2. Uit de comfortzone

Moedig je kind aan om dingen te doen die hij of zij eng vindt. Dit kan lastig zijn, vooral in het begin, maar als je dit in kleine stappen aanpakt, zal het jouw kind zeker helpen. Dit geldt met name als jouw kind snel bang is voor onbekende dingen, die hij of zij nog nooit geprobeerd heeft, of als je kind bang is om te falen.

Als jouw kind bijvoorbeeld bang is voor honden, begin dan eerst met plaatjes van honden en probeer daarna (samen) een klein hondje te aaien. Stukje bij beetje zal jouw kind merken dat het helemaal niet zo eng is als hij of zij had gedacht!

Dwing je kind echter niet, dat kan juist averechts werken.

Kind is snel bang gebrek aan zelfvertrouwen

3. Geef het goede voorbeeld

Ben je zelf bang in bepaalde situaties? Probeer dan rustig te blijven en diep adem te halen. Vraag zelf ook hulp als je daar behoefte aan hebt. Zo laat je jouw kind gedrag zien waarbij je je angst confronteert en ermee om probeert te gaan. Dat gedrag kan jouw kind vervolgens toepassen in voor hem of haar angstige situaties.

4. Mindfulness

Als je jouw kind graag de handvatten wil geven om rustig te blijven in een angstige situatie, dan kan een mindfulness training een uitkomst zijn. Zelf geef ik mindfulness trainingen die speciaal afgestemd zijn op kinderen, toegesneden op vier leeftijdscategorieën tussen 5 en 19 jaar. Je kind krijgt hierdoor meer rust, ontspanning, energie en een opgewekt gevoel. Angst en depressieve klachten nemen ook af.

5. Coaching

Coaching is een effectieve manier om jouw kind met zijn of haar angst te helpen. Mijn coaching levert positieve resultaten bij kinderen: de angst speelt minder vaak en is minder heftig. Wanneer je kind wel bang is, weet hij of zij hier beter mee om te gaan. Lees hier meer over mijn Coaching.

Gun jouw kind dat steuntje in de rug. Neem contact met mij op om kennis te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *