kind in een dip

Kind in een dip? 5 Tips!

Als ouder wil je je kind graag zien stralen. Maar net als jij en ik hebben ze ups en downs en kunnen ze langere tijd somber zijn. Graag geef ik je tips om jou en je kind te steunen. Ook kan ik je kind direct ondersteunen door mijn coaching met behulp van paarden en kinesiologie.

Herken je dit?

Hoe een dip zich uit bij je kind is onder andere afhankelijk van de leeftijd en de persoonlijkheid. Er zijn een aantal dingen die vaak opvallen, zowel bij jongens als meisjes:

  • Je kind heeft weinig energie
  • Je kind heeft minder zin om dingen te doen: naar buiten gaan, met vriendjes of vriendinnetjes afspreken, of andere dingen waar hij of zij normaal plezier uit haalt
  • Eet- en/of slaapproblemen (heel veel of juist weinig)
  • Concentratieproblemen, besluiteloosheid, meer moeite met schoolwerk

Als deze kenmerken minimaal twee weken aanhouden, is er sprake van een dip.

Wat kun je doen?

Het kan voor jou als ouder lastig zijn om een goede balans te vinden tussen helpen en ruimte geven aan je kind. Probeer niet te beschermend zijn en ook geen vermijdend gedrag toe te laten.

  1. Vraag je kind om zoveel mogelijk te blijven doen, ook sociale dingen.
  2. Bewegen helpt echt. Of het nu een groepssport is of wandelen. Een half uur per dag bewegen doet de stemming veel goed. Wandel samen een rondje voor of na het eten.
  3. Erover praten kan helpen. Je kind kan zich alleen voelen in zijn eigen gedachtes en zich onbegrepen voelen. Vertel bijvoorbeeld over jouw dipjes en vraag wat je kind ervaart, waar hij of zij over nadenkt en wat hij of zij leuk vindt om te doen.
  4. Leg de focus op dingen die goed gaan. De stemming en gedachten zijn verbonden. Als je kind weer meer positieve en actieve dingen ervaart, zullen de gedachten volgen en daarmee de stemming.
  5. Structuur is belangrijk: een goed dag- en nachtritme geeft houvast en rust. Op vaste momenten opstaan, eten en naar bed. Op vaste dagen sporten en afspreken.

Snel gerichte steun? Neem contact op zodat ik jouw kind kan helpen met mijn coaching. Ik heb al veel kinderen een steuntje in de rug kunnen geven (zie deze ervaringen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *