Een kind dat glimlacht en vol zelfvertrouwen op een speelplaats staat.

5 Tips om jouw kind meer zelfvertrouwen te geven

Als ouder wil je niets liever: dat je kinderen gelukkig zijn. Je ziet ze graag vol zelfvertrouwen en met een positief zelfbeeld. Dat ze niet bang zijn om te vallen en weerbaar zijn. Zo kunnen ze zich beter ontwikkelen. In het volwassen leven zijn ze vaker gelukkig en maken zich minder zorgen.

Maar: hoe geef je je kind meer zelfvertrouwen? In deze blog geef ik je 5 tips!

Tip 1: Geef je kind aandacht en liefde

Het is de basis voor elk kind. Met voldoende liefde en aandacht kunnen ze zich hechten. Dus niet half aanwezig zijn, maar echt volledig met je aandacht bij je kind zijn als jullie samen wat doen. Ze voelen zich namelijk meer met je verbonden als ze weten dat je ze graag ziet. Zo geef je jouw kind het basisvertrouwen dat de wereld veilig is.

Tip 2: Focus je op de sterke kanten van je kind

Wat ik een mooie les vind, is: ‘Besteed je energie niet aan het wegpoetsen van je zwakke kanten. Maar focus je op het versterken van je goede eigenschappen.” Want wat je aandacht geeft, dat groeit. Als je jouw kind leert om zich op zijn sterke kanten te richten, dan is dat ook waar hij naar kijkt. In zichzelf en in anderen.

Tip 3: Vergelijk je kind niet met anderen

Leg je je kind vaak langs de meetlat van een broertje, zusje of klasgenoten? Of vergelijk je hem met hoe jij zelf was als kind? Dan krijgt hij niet het gevoel dat hij gewaardeerd wordt om wie HIJ is.

Tip 4: Geef het goeie voorbeeld

Jouw eigen gedrag is de beste opvoedstrategie. Als je zelf positief in het leven staat, dan neemt je kind dat vanzelf van jou over. Een kind dat opgroeit in een positieve omgeving, leert blij te zijn met wat hij heeft. Vraag bijvoorbeeld iedere dag naar het leukste moment. En geef zelf ook antwoord op die vraag.

Tip 5: Ga slim om met kritiek

Hoe leer je je kind om fouten te maken, zonder dat hij denkt dat hij iemand teleurstelt? Door je kind te leren dat hij niet gelijk staat aan wat hij doet. Als je het vervelend vindt dat hij zijn schoenen laat slingeren, richt je dan op de actie. “Ik vind het vervelend dat je je schoenen rond laat slingeren. Kun je daarmee ophouden?” In plaats van: “Wat ben jij vervelend.” Soms helpt het ook om inzicht te geven in de reden. Vind je het vervelend omdat je er anders over struikelt, bijvoorbeeld? Zo help je jouw kind ook om gevolgen in te zien.

Meer tips ontvangen? Download de 7 tips voor meer zelfvertrouwen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *