Tips voor thuis

De scholen zijn alweer een paar weken begonnen. Hoe gaat het bij jullie? Gezonde spanning en kwamen ze vrolijk en blij thuis? Of zijn de eerste tranen en/of driftbuien alweer langsgekomen? Weet dat dit niet “standaard” hoeft te zijn en dat je hier ook zelf een rol in kunt pakken. Hoe? Lees dan verder.

Superfijn als je kind vrolijk uit school komt en de agenda alweer gevuld wordt met afspraakjes met vrienden en vriendinnen. Echter zie ik in de praktijk veel kinderen die met tegenzin naar school gaan en nu weer slechter gaan slapen. Waar ze eigenlijk in de vakantie “tot rust” zijn gekomen, begint de onrust nu weer. Graag geef ik je een aantal korte tips om vandaag nog thuis toe te passen.

1) Vragen stellen
Als ouder ben je snel geneigd om veel te willen vragen, maar doe dat eens niet. Hu? Ja, dat lees je goed. Weet dat als je kind iets wil vertellen hij dat echt doet en juist door niet een hele vragenlijst af te vuren, hoe goed bedoelt ook, zal je merken dat hij veel meer uit zichzelf gaat vertellen.

2) Ga naar buiten
Deze tip geef ik vaak maar werkt ook echt! Ga naar buiten de frisse lucht in. Ga naar het park in de buurt of loop een rondje door de wijk. Dit werkt niet alleen ontspannend voor je kind, maar ook voor jezelf. Neem hierin ook tip 1 mee, dus vraag je kind niet zijn hemd van zijn lijf, maar laat het balletje vooral bij hem liggen.

3) Planning
Hoe leuk het ook is, plan die agenda niet meteen vol. Juist rustmomenten zijn zo belangrijk nu de scholen weer begonnen zijn evenals de sportverenigingen. Hiermee zorg je dat het volle drukke hoofd weer rustiger wordt.
Extra tip: zet een “geen afspraken dag” in de agenda. Zodat die middag echt voor jullie zelf is.

4) Zelf doen
Door alles voor je kind te doen en in te vullen blijft hij afhankelijk. Hierdoor doet hij zelf geen ervaring op. Dit leidt uiteindelijk juist tot weerstand en onzekerheid. Iets wat juist niet je bedoeling is. Dus laat hem eens iets zelf doen wat jij anders voor hem doet. Je zal zien dat hij veel meer kan dan je had verwacht. Hierover vertel ik later nog meer.

5) Luister rustig en aandachtig
Vaak is luisteren genoeg en geef daarbij je kind de volle aandacht. Dus leg je telefoon weg en stop even met wat je aan het doen bent als je kind vraagt of je even met hem wilt spelen en/of erbij op de bank komt zitten. Dat is zijn manier om te vragen of je even naar hem zou willen luisteren.

6) Gevoelens ontkennen
Vaak zijn we geneigd om te zeggen “zo erg is het ook niet” of geven we advies “de volgende keer ..”. Hiermee ontken je de gevoelens van je kind. Hiermee gaan de luiken juist dicht, als een kind heftige gevoelens ervaart. Ze gaan in de weerstand en de gevoelens worden alleen maar versterkt. Dus de volgende keer als je jezelf hierop betrapt kijk eens of je echt kunt luisteren en benoem wat je ziet. “Je voelt je …”

Een aantal tips in een notendop. Een aantal hiervan zal ik binnenkort uitgebreider behandelen. Mocht je nu zelf een onderwerp hebben waarvan je zegt kan je daar iets meer over vertellen of loop je ergens tegenaan? Stuur mij een e-mail op info@sterkmetcarolien.nl en misschien heb ik wel een andere tip die je vandaag nog toe zou kunnen passen! Laat je hieronder weten met welke tips je aan de slag gaat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *