Een foto van een klas vol kinderen. Ze steken hun handen op.

Back to school: help je kind omgaan met stress en onzekerheid

De vakantie zit er weer bijna op en het is tijd voor je kind(eren) om terug naar school te gaan. Dit kan een spannend moment zijn. Misschien komen ze in een nieuwe klas terecht en zitten ze niet meer met hun bekende vriendjes en vriendinnetjes. Of ze gaan naar een hele nieuwe school en dan is alles wennen.

Deze veranderingen kunnen spanning, stress en onzekerheid met zich meebrengen. Vinden mijn nieuwe klasgenootjes mij wel aardig? Wat voor leraren krijg ik? Wat voor vakken of huiswerk kan ik verwachten? Wat doe ik tijdens de pauzes? Wat als ik mijn lokaal niet kan vinden?

Hier zijn een aantal tips om je kind te helpen omgaan met stress en onzekerheid:

Tip 1: Zorg voor regelmaat

Dit is een goede basis om stress te verminderen. Je kind weet daardoor wat hij wanneer kan verwachten, buiten school om. Daar kan hij dan in ieder geval op bouwen. Op vaste tijden eten en naar bed. En een moment om te rusten na school om alle indrukken te verwerken.

Tip 2: Praat en luister

Geef je kind de ruimte om te praten over zijn dag. Over waar hij last van heeft en waardoor hij zich gestrest voelt. Luister goed, zonder meteen met oplossingen te komen. En neem je kind serieus. Vervolgens kun je samen bedenken wat er kan helpen. Wanneer voelt je kind zich prettig en ontspannen? Wat kan jij doen om je kind te helpen? En wat kan de juf of meester doen?

Tip 3: Leer je kind om zich te ontspannen

Je weet het zelf ook: zodra je batterij leeg is, ben je veel vatbaarder voor stress. Daarom is het belangrijk om weer op te laden met ontspanning. Lekker bewegen, leuke dingen doen, buiten spelen of gewoon even luieren bijvoorbeeld. Lees hier meer tips en oefeningen om je kind te helpen ontspannen.

Tip 4: Benader iets spannends als iets positiefs

De angst voor het onbekende kun je verminderen door het als iets positiefs te behandelen. Een kans om te groeien, iets nieuws te leren, nieuwe vriendjes te maken of om te laten zien hoe dapper hij of zij is.

Tip 5: Laat merken dat je trots bent

Geef je kind complimenten en laat hem of haar voelen hoe trots je bent. Dit helpt het zelfvertrouwen van het kind vergroten. De 5 praktische tips uit mijn vorige blog kunnen hier ook bij helpen.

Heb je behoefte aan meer steun voor je kind? Neem contact op met mij om de coaching mogelijkheden te bespreken. Ik heb al veel kinderen mogen helpen om (weer) op te bloeien. Zeker rond de tijd dat de scholen weer starten, merk ik dat kinderen het heel prettig vinden om een extra steuntje in de rug te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *