Ontspannen feestdagen Feletha en Carolien - Sterk met Carolien

5 Tips voor ontspannen feestdagen

Sinterklaas is achter de rug, maar de feestmaand is pas net begonnen. December is altijd extra druk, niet alleen voor ouders maar ook voor kinderen. Zij krijgen extra veel prikkels te verwerken doordat er zoveel gebeurt. Ik zie in december dan ook veel kinderen die sneller boos zijn, slechter slapen of moeilijker uit hun woorden komen. Gelukkig kun je hier makkelijk wat aan doen, om de feestdagen toch gezellig te houden. Ik geef je in deze blog een aantal tips!

Stress tijdens de feestdagen is vrijwel onvermijdelijk. Door de drukte kan het voelen alsof je geen grip meer hebt op de situatie. Met de huidige Corona omstandigheden heerst er ook onzekerheid, zowel bij jou als bij je kind. Zijn opa en oma er bijvoorbeeld wel bij dit jaar? Zo’n soort vraag speelt ook mee bij een kind, net zo goed als deze voor jou van toepassing is. Laten we daarom kijken naar een paar tips die je gemakkelijk in de praktijk kunt brengen, zodat jij en je kind heerlijk kunnen genieten van het gezin tijdens Kerstmis en Oud en Nieuw.

Ontspannen feestdagen Feletha en Carolien - Sterk met Carolien

Ga de feestdagen ontspannen in met de volgende 5 tips:

  1. Zorg voor zoveel mogelijk regelmaat, voor zover dat mogelijk is. Natuurlijk verlopen de feestdagen nou eenmaal anders. Zo gaat je kind misschien wat later naar bed en de eettijden zijn anders dan normaal. Toch kun je ervoor kiezen om de structuur van jullie dagen zoveel mogelijk hetzelfde te houden. Ook kun je bijvoorbeeld een kleine dagplanning maken voor je kind, zodat hij of zij weet wat te verwachten. Dit kan jou ook rust brengen!
  2. Ga naar buiten! Maak lekker een wandeling in de buitenlucht. Al is het maar een blokje om. Even de benen strekken en een frisse neus halen is een effectieve manier om het hoofd leeg te maken en tot rust te komen. Dit doet voor een kind ook wonderen. Maak ’s ochtends een korte wandeling en loop in de middag ook nog fijn een rondje. Dat is ook gelijk goed voor jullie spijsvertering.
  3. De middaguurtjes van de feestdagen zijn het perfecte moment om jouw kind een tekening van de dag te laten maken. Als je kind al wat ouders is, kan hij of zij ook in een dagboek of een schrift schrijven. Dit zijn goede manieren voor een kind om prikkels te verwerken. Er wordt niet voor niets gezegd ‘Schrijf het van je af’.
  4. Blijf praten. Daarmee bedoel ik niet dat je tegenover je kind gaat zitten en vragen wat er aan de hand is. Probeer een subtielere aanpak. Zo kun je die middagwandeling bijvoorbeeld heel goed gebruiken om een gesprek aan te knopen en zo op een laagdrempelige manier achterhalen wat er bij je kind speelt.
  5. Als laatste tip wil ik je graag meegeven om het ‘piekerdoosje’ te gebruiken. Wanneer jouw kind in bed ligt, vraag dan of er dingen zijn waar hij of zij zich druk om maakt. Als dat zo is, pak dan het piekerdoosje erbij zodat jouw kind deze gedachten hierin kan stoppen. Vervolgens druk je het deksel stevig aan en zet je het doosje op een plek in de kamer waar je kind het ook kan zien. Zo weet je kind dat de piekergedachten in dat doosje zitten en niet meer in het eigen hoofd.

Met deze tips kun jij ontspannen de feestdagen in, samen met jouw kind. Zo kunnen jullie optimaal genieten van jullie gezin en later prettig terugblikken op deze momenten samen.

Kun je wel wat ondersteuning gebruiken om jouw kind te helpen ontspannen? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag!

Neem ook eens een kijkje bij mijn Individuele Coaching en de Mindfulness training die ik aan kinderen geef. Zo wordt jouw kind blijer, slaapt fijner en komt beter uit zijn of haar woorden. Dat zijn goede bouwstenen voor een heerlijke ontspannen Kerst en een prettige Oud & Nieuw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *